Vesti i zanimljivosti iz sveta medicine

Go down

Vesti i zanimljivosti iz sveta medicine

Post  Drow on Sun Feb 01, 2009 1:03 pm

Nema dokaza o isceliteljskoj moći magneta

Na tržištu je sve više magnetskih proizvoda za koje njihovi proizvođači tvrde da leče brojne zdravstvene probleme, međutim naučnici sumnjaju u njihovo delovanje.
U moru reklama različitih magnetskih predmeta, od uložaka za cipele, magnetnih traka za zglobove i kolena, preko magnetnog nakita, kao što su narukvice, ogrlice, minđuše, pa sve do pokrivača i dušeka procenjuje se da ova industrija, širom sveta, zarađuje godišnje bilion dolara.
Neki navodno utiču na dugovečnost, otklanjanje bola ili su oružje u borbi protiv raka. Međutim, dokazi o isceliteljskim svojstvima magnetnih proizvoda ne postoje, a sva istraživanja, usmerena na potvrđivanje tih tvrdnji, naučnici primaju s velikom rezervom. Profesori Leonard Finegold i Brus Flam tvrde da bi pametnije bilo utrošiti novac na medicinske terapeutske metode nego na nedokazanu terapiju magnetima. Prema njihovom mišljenju, istraživanja koja bi dovela do objektivnih rezultata trebalo bi sprovesti na ispitanicima koji ne bi bili svesni da nose magnete, ali to je teško izvesti s obzirom na osobinu magneta da privlače metalne predmete.

Izvor: Press
Drow
Drow
Admin
Admin

Number of posts : 625
Age : 27
Location : Sremska Kamenica
Registration date : 2008-11-27

View user profile http://ns-forum.forumotion.net

Back to top Go down

Re: Vesti i zanimljivosti iz sveta medicine

Post  Drow on Sun Feb 01, 2009 1:04 pm

Muškarci najbolje sarađuju u ratu

Muškarci su razvili poseban psihološki sklop koji im omogućuje da se brzo uključe u rat. Novo istraživanje pokazalo je da se muškarci mnogo bolje povezuju i zajedno sarađuju kad im zapreti opasnost kako bi zaštitili svoje interese nego što su za to spremne žene. To verovatno objašnjava zašto je rat oduvek bio isključivo "muški posao".
- Muškarci snažnije reaguju na spoljašnje pretnje i to smo nazvali "efektom muškarca ratnika" - objašnjava profesor Mark van Vugt sa Univerziteta Kent u Engleskoj.
Prema rezultatima istraživanja u kome je učestvovalo 300 studenata i studentkinja, pokazalo se da se muškarci pre udružuju u takmičenju i borbi s protivničkom grupom nego žene.
- Međutim, ta muška saradnja je često mač s dve oštrice - upozorava profesor.

Izvor: Press
Drow
Drow
Admin
Admin

Number of posts : 625
Age : 27
Location : Sremska Kamenica
Registration date : 2008-11-27

View user profile http://ns-forum.forumotion.net

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum