Dužnosti i pravila moderatora na forumu

Go down

Dužnosti i pravila moderatora na forumu

Post  Drow on Fri Jan 16, 2009 11:33 pm

Šta znači biti moderator?

U suštini, biti moderator u tehničkom smislu nije ništa drugo do posedovanja mogućnosti da se u dodeljenom odeljku menjaju poruke i teme svih korisnika. Iznad svakog posta (a ne samo svog) moderator će pronaći nove alate: Obriši, Izmeni i slično, pored uobičajenih Citiraj, Prijavi. Na dnu svake stranice neke teme, on će videti dugmiće poput Premesti temu, Zaključaj temu i slično.

Sa proširenim privilegijama dolazi i odgovornost. Za nestanak teme ili pojedinačnih poruka, moderator mora odgovarati svim članovima foruma.


Ali šta znači BITI moderator? Šta on radi?

1. Moderator mora da nadgleda forum(e) i da se stara da nema nepoželjnih poruka, spamova, prozivki. To radi iz dva razloga. (a) Da bi svi članovi bili zaštićeni od uvreda i da bi na forumu vladala dobra kooperativna atmosfera. (b) Da bi se sačuvao kvalitet i ugled foruma u celini. U slučaju da pronađe uvredljive i/ili nepoželjne poruke, moderator ima puno pravo da na svoju odgovornost obriše te poruke, i/ili zaključa ili ukloni temu.

2. Moderator ima obavezu da nove članove upozna sa pravilima ponašanja na forumu ako proceni da su napravili određeni prekršaj osnovnih pravila. U tu svrhu moderator bi trebalo da koristi diskretnu komunikaciju (privatne poruke, e-mail i sl) kako ne bi kompromitovao ugled članova.

3, U slučaju usijanih rasprava, moderator ima zadatak da raspravu kanališe u pravcu povoljnog rešenja i/ili smiruje strasti. U tu svrhu može koristiti i diskretnu komunikaciju.

4. Moderator ponekad održava nivo aktivnosti u svom forumu. Ako nema dovoljno svežeg sadržaja, moderator može postaviti novu temu kako bi zainteresovao članove.

5. Moderator na prvom mestu sva pravila mora poštovati i nikako ne sme da pokušava da iskoristi/zloupotrebi svoj položaj.


Kakvi ljudi postaju moderatori

Budući da posao moderatora zahteva uzajamno razumevanje između moderatora i članova, kao i njihovu međusobnu saradnju, moderator mora uživati poštovanje članova i njegova reč mora imati određenu težinu. Zbog ovoga je često poželjno da je moderator osoba koja je dobro poznata većini članova i koja ima najmanje konflikata sa većinom članovima. Sa druge strane, moguće je da moderator bude i neko ko ima veoma malo postova na forumu, pod uslovom da njegove aktivnosti vode u pravcu afirmacije njegove pozicije.

Jedno od najvažnijih pravila je da moderator koristi članovima vidljive mehanizme kontrole (uklanjanje, izmenu, zaključavanje, premeštanje poruka) isključivo u slučaju krajnje nužde. Mehanizmi koji su dostupni samo moderatoru upotrebom doprinose stvaranju utiska da su moderatori neka vrsta policije, i to smanjuje značaj uloge moderatora. U najgorem slučaju, moderator može bitno pogoršati svoj ugled i izgubiti poštovanje drugih članova. Takvom moderatoru se status blagovremeno ukida.

Na forumima koji su tehnički orjentisani, poznavanje štiva o kojem se raspravlja je od veoma velikog značaja za ugled moderatora. Međutim, glavni zadatak moderatora nije da se bavi rešavanjem postavljenih pitanja, pa je stoga njegovo znanje više merilo ugleda nego uslov za kvalitetno moderisanje. Ipak, moderatori su najčešće oni članovi koji su se istakli svojim doprinosom kvalitetu postova u forumu.

Novi moderatori mogu tražiti pomoć od iskusnijih moderatora i to se smatra poželjnim posebno u slučajevima kada su moderatori novi članovi foruma.
Drow
Drow
Admin
Admin

Number of posts : 625
Age : 27
Location : Sremska Kamenica
Registration date : 2008-11-27

View user profile http://ns-forum.forumotion.net

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum